Sudoku Generátor

Upravený generátor sudoku pro zrakově postižené

Chcete si Vy nebo Vaši blízcí zahrát sudoku, ale čísla jsou příliš maličká a brýle nestačí pomoci? Tento speciální generátor her sudoku tvoří velká sudoku na celou stránku, která je možné vytisknout na libovolně velký papír. Ukázku vygenerované sady sudoku si můžete prohlédnout zde: sudoku.pdf Příběh vzniku...

Sudoku Generátor v1.0

Aplikace pro Windows XP / 7 / 8 / 10

Zdarma ke stažení - Stáhnout (12 MB)
Pro zrakově postižené připravila firma Petr Provazník - čárové lasery
petr-provaznik@gmail.com
Aplikaci vytvořil Jan Pancíř
zdrojové kódy na github

Návod k instalaci

Stažený soubor ZIP rozbalte do libovolné složky
Aplikaci spustíte dvojklikem na SudokuGenerator

Aplikace vyžaduje nainstalované prostředí Java

Zdarma stáhnout a nainstalovat ho můžete zde: stáhnout Java

Návod k používání

Hlavní obrazovka

V aplikaci můžete nastavit několik hodnot. Počet sudoku udává kolik her sudoku se najednou vygeneruje do jednoho PDF souboru, každé sudoku je na vlastním papíře. Obtížnost sudoku lze přizpůsobit pro celou generovanou sadu.

Tlačítkem nastavení vzhledu se přesunete do podrobnějšího nastavení viz. dále.

Tlačítkem Generovat se vygeneruje PDF soubor s novými hrami sudoku.

Po vygenerování můžete sudoku:

  • Uložit - sudoku soubor si uložíte kam potřebujete
  • Zobrazit - otevřít náhled sudoku v PDF prohlížeči
  • Vytisknout - odeslat sudoku na tisk ve vybrané tiskárně

Nastavení vzhledu

V nastavení vzhledu můžete upravit barvu čísel a barvu linek rámečku.

Dále můžete přizpůsobit velikost čísel. Pro optimální velikost však doporučujeme nechat beze změny.

Tlačítkem Uložit a zavřít se nastavení uloží a vrátíte se do hlavní nabídky.

Nastavení se po ukončení aplikace vrátí do výchozích hodnot.


Příběh vzniku

V naší rodině máme jednoho vitálního pradědečka (91 let). Dědeček vždy velmi rád luštil nejenom křížovky, ale i své oblíbené sudoku. Bohužel se mu během posledních dvou let velmi zhoršil zrak. A tak už nevidí nic zřetelně. Tento stav již bohužel nebude lepší. Nemůže si přečíst ani noviny nebo cokoliv, co má písmenka menší než 15mm, a ty rozezná jen velmi zblízka - pomocí lupy. Zůstaly mu jen dva koníčky, poslouchání rádia a luštění sudoku.


A aby mohl své milované sudoku luštit, lidé blízcí kteří o něj pečují, mu jej museli vyrábět. Vytvořili si tabulku v Excelu a ručně přepisovali různá sudoku z knih, novin, nebo jiných zdrojů do této tabulky a to tak, aby se jedno sudoku vešlo na celou stránku A4 papíru. Děda dokáže vyluštit i ta nejtěžší sudoku během krátké chvíle a za den jich zvládne třeba i 10. Na vánoce, nebo na narozeniny, bylo jeho oblíbeným přáním dostat štos 50 nebo 100 papírů sudoku, což samozřejmě představovalo nemalou časovou zátěž. Pátrali jsme po nějakém zjednodušení, po generátoru sudoku který by umožňoval nastavit velikost písmenek. Hledali jsme důkladně, bohužel marně.


Nakonec jak už to tak bývá, nám nezbylo než poradit si sami. Protože naše firma spolupracuje při tvorbě aplikací s velmi šikovným programátorem, panem Janem Pancířem, napadlo nás dát naše nápady a jeho znalosti dohromady. Využili jsme zkušeností nabitých při péči o slabozrakého dědečka, zkušeností jiných osob pečujících o slabozraké a zadali panu Pancířovi rámec programu, který jsme potřebovali vytvořit. Nutno říci, že programátor zpočátku vytvořil sudoku čtvercové, kdy číslice které mají obdélníkový tvar, jsou zbytečně moc malé a nevyužívají dostatečně prostor který list A4 nabízí. Poté vytvořil tabulku obdélníkovou, kde číslice v maximálně možné míře lze zvětšit až na 2,5cm. Vše jsme zkrátka podřídili velikosti písmen a také pro jedince s vadou rozlišování barev, jsme chtěli možnost volby barvy čísel a tabulky nezávisle. Tak aby jsme mohli pomoci nejen našemu dědečkovi ale i spoustě dalších lidí, kteří by sudoku rádi luštili ale, na to běžné z novin, už zkrátka nevidí.


Tento prográmek jsem se rozhodl dát těmto lidem a osobám, které o ně pečují naprosto zdarma, aby jejich život byl o něco lepší, zábavnější a tím i ten náš. Petr Provazník


PS: při tvorbě věnování jsme zjistili že došlo k nechtěnému kouzlu souvislostí.. Naše firma Petr Provazník - čárové lasery, která pracuje s lasery, program nechtěla vyrobit pro lidi postižené úrazem z laserového zařízení. Naštěstí za důvodem pro vznik prográmku rozhodně nestálo žádné poškozené oko v naší firmě a žádný úraz podobného charakteru se také u nás dosud nikdy nestal. Doufáme že to i nadále takto zůstane 8-)