Percorso alpinistico Massimiliano Torti

zpět na seznam ferrat

Výživný pochoďák vojenskou stezkou v zářezu skály podél jezera Lago di Garda

stručné info
délka 6.6 km
čas 5:00 (ferrata 3:00)
stoupání 1000 m (ferratou 200 m)
obtížnost B až C (místy středně těžká)
přístup k ferratě
umístění Itálie - Lago di Garda, Pregasina
parkoviště 45.850626, 10.827087
parkování zdarma naproti restaurace
mapa ke stažení (zdroj mapy.cz)
Nástup k ferratě

Od zatáčky silnice velice strmou pěšinou vpravo směrem k jezeru. Ostré klesání asi 400 výškových metrů, rozhodně nedoporučuji za mokra. Cesta se níže stáčí vlevo a napojuje se na traverz podél skal.

Ferrata

Nejedná se přímo o klasickou ferratu, protože jištěných míst s lanem je pouze pár metrů. V naprosté většině se jedná o rovinatou pěšinu podél skal, případně zaříznutou do skal nad opravdu vysokou strží k jezeru. Doporučuji vzít lano a karabiny, kterým se můžete ve dvojici jistit pomocí kovových ok rozmístěných asi 5 metrů od sebe. Lezecky vás tedy ferrata nenadchne, ale skalní pěšina s výhledem na jezero je nádherným zpestřením od klasických horských túr.

Obtížnost B až C

Ferrata je obtížná zejména psychicky, protože vysoko postavená pěšina je nejištěná lanem. Pár metrů jištěných míst je obtížnosti C, včetně dvoumetrového přeručkování po laně přes skalní spáru.

Návrat

Celkem příjemné stoupání pěšinou k úzké silnici plné cyklistů, po které se napojíte na hlavnější silnici s tunelem. Podél této silnice směrem od tunelu dojdete zpět na parkoviště.

Italy Dolomits via ferrata
Cesta je střídána písčitou pěšinou a skalní římsou
Italy Dolomits via ferrata
200 m nad jezerem s výhledem na severní město Arco

Foto Michal Pancíř